Bolesť kolena - zranenia a prevencia

Bolesť kolena je bežný jav, ktorý postihuje ľudí v každom veku. Môže vzniknúť následkom poranenia, či už natrhnutého väzu alebo poškodenej chrupavky. Veľa druhov menej závažných bolestí kolena je možné liečiť aj bez ortopedického zákroku pomocou fyzioterapie . Treba však pripomenúť, že úraz kolena, hoci minimálny, môže v budúcnosti viesť k jeho opakovaniu.

Prejavy bolestivého kolena

  • opuch a strnulosť
  • začervenanie a pocit tepla na dotyk
  • slabosť a nestabilita
  • praskanie a vŕzganie
  • neschopnosť vystretia nohy v kolene

Najčastejšie zranenia kolena

Zranenie kolena môže postihnúť ktorýkoľvek väz, šľachu alebo tekutinou naplnený vačok, ktorý obklopuje kolenný kĺb, ale aj kosti, chrupavku a väzy, ktoré tvoria samotný kĺb. Medzi najbežnejšie zranenia kolena patria:

  1. Zranenie predného skríženého väzu – zranenie tohto väzu bežne postihuje tých, ktorí hrajú basketbal, futbal a športy, ktoré vyžadujú náhlu zmenu v smere pohybu.
  2. Zlomeniny – kosti kolena, vrátane jabĺčka, sa môžu zlomiť pri autohavárii alebo pri pádoch. Ľudia, ktorí majú oslabené kosti kvôli osteoporóze, môžu utrpieť zlomeniny aj obyčajným zlým došliapnutím.
  3. Pretrhnutý meniskus – meniskus je tvorený pevnou elastickou chrupavkou a pôsobí ako tlmič nárazu. Môže byt pretrhnutý vtedy, ak je koleno zrotované a zároveň drží celú váhu tela.
  4. Zápal mazového vačku (burzitída) – niektoré zranenia kolena spôsobujú zápal vačku, v ktorom sa nachádza tekutina vystielajúca prednú časť kĺbu. Vďaka nemu sa väzy a šľachy v kĺbe ľahko kĺžu.
  5. Skokanské koleno (tendinitída) – tendinitída je podráždenie a zápal jednej alebo viacerých šliach. Bežci, lyžiari, cyklisti a tí, ktorých pohyb zahŕňa skákanie, sú najviac náchylní dostať zápal jabĺčkovej šľachy.
bolesť kolena pri behu
cvičenie s gumou s fyzioterapeutom

Prevencia proti bolesti kolena:

Hoci nie je vždy možné predísť bolesti kolena, nasledujúce pokyny pomôžu predísť zraneniam a opotrebovaniu kĺbov:

  • Zhoďte kilá navyše. Je to to najlepšie, čo môžete pre svoje kolená urobiť. Každé kilo navyše znamená väčšiu námahu pre vaše kĺby a zvyšuje riziko poranení a osteoartritídy.
  • Udržujte sa v kondícii športovaním. Pred aktivitou sa dobre rozcvičte. Cvičte s fyzioterapeutom, aby ste sa uistili, že máte dobrú techniku.
  • Cvičte správne. Je dôležité, aby cviky boli vykonávané najlepšie ako sa dá. V tom vám dopomôže fyzioterapeut.
  • Buďte ohybní a silní. Slabé svaly vedú k zraneniam. Cvičenia na rovnováhu a stabilitu pomáhajú svalom v okolí kolena pracovať spolu efektívnejšie. Aj strečing je dôležitý, pretože stuhnuté svaly prispievajú k zraneniu. Skúste ku svojim cvičeniam priradiť aj tie naťahovacie.
  • Cvičte s rozumom. Ak trpíte osteoartritídou, chronickou bolesťou kolena alebo opakujúcimi sa zraneniami, mali by ste zmeniť spôsob cvičenia. Na úľavu niekedy stačí obmedziť zaťažujúce športy.

Máte otázky?
Napíšte alebo zavolajte :)

Našou prioritou je individuálny prístup ku každému klientovi 
a komplexné riešenie problému. 

Máte otázky?
Napíšte alebo zavolajte :)

Našou prioritou je individuálny prístup
ku každému klientovi

komplexné riešenie problému.